تقسیمبندی صنایع پتروشیمی
11 ارديبهشت 1401 ساعت 9:32
شریفی کارشناس ارشدمهندسی صنابع
مدیر طرحها و پروژه ها
واژه پتروشیمی از ترکیب 2 واژه «پترول» و «شیمی» تشکیل شده که معنی آن مواد شیمیایی مشتق شده از نفت است. این واژه برای نخستینبار در 1942 از سوی برخی تولیدکنندگان مواد شیمیایی برای تبلیغات به کار برده شد.
تقسیمبندی صنایع پتروشیمی
واحدهای بالادستی: در پالایشگاههای نفت و گاز، هیدروکربنهای سبک خطی اشباع یا غیراشباع موجود در نفت یا گاز، از بقیه هیدروکربنها جدا و بهعنوان خوراک برای واحدهای بنیادی فرستاده میشود.
واحدهای بنیادی: در واحدهای الفین، آروماتیک و مجتمعهای شیمیایی مواد اولیه به مواد پایهای همچون اتیلن و پروپیلن برای واحدهای واسطهای تبدیل میشوند.
واحدهای واسطهای: از مواد پایه، خوراک واحدهای نهایی را تولید میکنند.
واحدهای نهایی: در این واحدها فرآوردههای انتهای زنجیره تولید و به بازار عرضه میشود.
واحدهای پاییندستی: در این واحدها، فرآوردههای نهایی پتروشیمی به محصولات مصرفی همچون الیاف مصنوعی، پلاستیک، لاستیک و... تبدیل می شوند.
محصولات پتروشیمی به 3 دسته تقسیم میشوند:
1- محصولات بنیادی: همچون اتیلن، پروپیلن، گوگرد، بنزین، آمونیاک و... که اساس تولید در پتروشیمی را تشکیل میدهند.
2- محصولات میانی: که محصولات پایه را به خوراک مورد نیاز برای تولید محصولات نهایی تبدیل میکنند، مثل پلی اتیلن- پلی پروپیلن – پلی استایرن و pvc و ملامین و...
3- محصولات نهایی: برای ساختن لوازم و وسائل مورد استفاده صنایع و عموم مردم به کار میروند؛ مثل الیاف مصنوعی، لاستیک، وسایل پلاستیکی، کودهای شیمیایی و...
نفتای سبک و سنگین و نفتسفید (خوراک مایع)، گازطبیعی و گازمایع (LPG)، NGL و به بیان بهتر متان، اتان، بوتان، پروپان، پنتان و همچنین نیتروژن از هوا (ازت)، گوگرد و خاک فسفات، از اصلیترین خوراکها برای مجتمعهای پتروشیمی به شمار میروند.
با توجه به توضیحات بالا موضوع تکمیل زنجیره تولید در پتروشیمی ایلام در بند دو محصولات پتروشیمی توضیح داده شده است و با تولید انواع گرانول در پتروشیمی ایلام زنجیره تولید تکمیل خواهد شد و از آنجا که پتروشیمی ایلام تولید کننده محصولات بنیادی اتیلن، پروپیلن، گوگرد و بنزین می باشد، و با تولید پلی اتیلن زنجیره تولید آن در مجتمع کامل گردیده و با راه اندازی واحد پلی پروپیلن و SRP محصولات تولیدی پتروشیمی ایلام نهایی خواهد شد. در خصوص بنزین تولیدی نیز طرح های تکمیلی در مرحله مطالعاتی و مهندسی می باشد.
کد مطلب: 419
آدرس مطلب: http://www.haghna.ir/vdchtwnkd23nz.ft2.html