خبر  »  حقوق و جامعه بین الملل23 بهمن 1391 ساعت 19:13

عفو بین‌الملل: فروش اسلحه به ناقضان حقوق بشر، متوقف شود

عفو بین‌الملل: فروش اسلحه به ناقضان حقوق بشر، متوقف شود
 
در آستانه روز جهانی مبارزه با استفاده از کودکان سرباز سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرد که تصویب یک معاهده تجارت اسلحه قوی در دنیا می‌تواند یکی از راه‌های پایان استفاده از کودکان به عنوان سربازان جنگی باشد.

به گزارش حقنا به نقل از ایسنا، معاملات بین‌المللی اسلحه در 21 کشور جهان، از جمله مالی در حالی ادامه می‌یابد که گروه‌های مسلح و در برخی موارد نیروهای دولتی در این کشورها از دختران و پسران زیر 18 سال در جریان درگیری‌های نظامی استفاده می‌شود.

عفو بین‌الملل از دولت‌ها خواست تا باتوجه به برگزاری آخرین مذاکرات برای تصویب نهایی معاهده تجارت اسلحه (ATT) در مقر سازمان ملل در ماه آینده مفاد این معاهده را به گونه‌ای اتخاذ کنند که از حقوق بشر حمایت کند.

برایان وود، سرپرست بخش کنترل اسلحه و حقوق بشر در عفو بین‌الملل اظهارکرد: تحقیقات اخیر این سازمان نشان دهنده این حقیقت است که در مالی و دیگر نقاط میانمار از کودکان به عنوان سربازان جنگی در درگیری‌های مسلحانه استفاده می‌شود تا از گروه‌های مسلح مختلف حمایت کنند.

وی در ادامه گفت: معاهده تجارت اسلحه باید دولت‌ها را ملزم کند به کشورهایی که در آنها علیه کودکان خشونت صورت می‌گیرد و یا به گروه‌ها و دولت‌هایی که مرتکب جرایم جنگی یا نقض حقوق بشر می‌شوند اسلحه و تجهیزات نظامی‌ ندهند اما مفاد کنونی این معاهده برای مبارزه با چنین مسائلی به اندازه کافی محکم نیست.

درصد زیادی از کشورهای دنیا قوانینی دارند که براساس آنها سربازگیری از میان افراد زیر 18 سال توسط نیروها و گروه‌های مسلح ممنوع شده است در حالی که در بسیاری از این کشورها خطرات زیادی چون روانی و جسمانی برای کودکان وجود دارد.

براساس آمارهای سازمان غیردولتی «کودکان سرباز بین‌الملل» از ژانویه 2011 تاکنون دست‌کم در 19 کشور دنیا از کودکان به عنوان سربازان جنگی استفاده می‌شود که مالی یکی از آنها است.

شاهدان عینی به عفو بین‌الملل گفته‌اند که در یکی از شهرهای مالی واقع در 400 کیلومتری شمال شرق پایتخت این کشور از کودکان 10 تا 17 ساله به عنوان سرباز استفاده می‌شود. برخی از آنها به قدری کوچک هستند که حتی توانایی حمل یک اسلحه را ندارند.

براساس گزارش وب‌سایت عفو بین‌الملل، در جریان به دست آوردن کنترل این شهر چهار کودک که وابسته به گروه‌های اسلامگرا در جنگ‌های مسلحانه جان خود را از دست دادند اما هیچ اسناد محکمی که این مساله را ثابت کند، وجود ندارد.

این سازمان در ادامه افزود که شبه نظامیان وابسته به دولت مالی از کودکان سرباز در این جنگ‌ها بهره می‌برند. علاوه بر این در کشورهای دیگری چون یمن، سومالی، سریلانکا، کنگو، ساحل عاج و غیره از کودکان در جنگ‌های داخلی استفاده می‌شود.

عفو بین‌الملل هم‌چنین اعلام کرد که با تصویب یک معاهد تجارت اسلحه دقیق و مستحکم می‌توان مانع از فروش اسلحه به کشورهایی شد که حقوق بشر و کودک در آنها نقض می‌شود و به طور قطع کشورهای بزرگ تولید کننده اسلحه در دنیا همچون آمریکا و فرانسه نباید به این معاهدات عمل کنند.
کد مطلب : 3